Overbid

Behandling af overbid

Behandlingen afhænger af oprindelsen for dit overbid. Der er forskellige behandlingsmuligheder:

 • Aktivator behandling, hvor din underkæbe ”bliver tvunget frem” ved hjælp af en bøjle. Det kan kun bruges hos børn og unge, der stadig er i vækst.
 • Fast apparaturer eventuelt i kombination med tandudtrækning eller i sjældne tilfælde nakketræk. Denne type behandling kan benyttes både til børn og voksne.
 • Kombination af tandretning og operation kan være nødvendigt, hvis du har stort overbid. I så fald vil behandlingen foregå på hospitalet og være gratis.

Overbid opstår som følge af én eller flere faktorer:​

 • afvigelser i kæbernes indbyrdes relation
  – underkæben er for langt tilbage
  – overkæben er for langt fremme
  – kombination af de to ovennævnte
 • afvigelser i fortændernes relation. Det ses for eksempel hos personer, der har haft paradentose, eller hos børn der sutter på fingre.
 • kombination af de to ovennævnte.

Mere information om overbid​

Overbid ses, når din overkæbes fortænder ligger for langt fremme i forhold til din underkæbes fortænder. Stort overbid kan medføre traumatisering af din overkæbes fortænder og/eller øge risikoen for belastning af dine tyggemuskler og kæbeled.

Overbid ses tit i kombination med læbefang, dvs. hvor underlæben bliver fanget af overkæbens fortænder. Dit overbid kan blive forværret med tiden, hvis det ikke bliver behandlet.

Det ses også i kombination med dybt bid og ganepåbidning. Grundet manglende kontakt mellem fortænderne, vokser din underkæbes fortænder “opad” til de når i kontakt med ganen.

Er du træt af dit overbid?

Du er altid velkommen til at kontakte os.

overbid