Fastsiddende bøjle
Fastsiddende bøjle er oftest den mest effektive bøjle.
Bøjletypen benyttes, når der er brug for tandforskydninger. Den fastsiddende bøjle, også kaldet togskinner, kan sættes på en eller begge kæber, og kan flytte en eller flere tænder ad gangen.
Tidshorisont ved behandling med fastsiddende bøjle
Behandling med fastsiddende bøjle kan tage 1-2 år, afhængig af typen af korrektion og hvor skæve dine tænder er.
Efter behandling med fastsiddende bøjle, vil der være brug for en stabiliserende bøjle, så tænderne ikke flytter sig tilbage.
Bøjlen skal oftest kontrollers en gang om måneden, men i visse tilfælde er det nok med en gang hver 6. uge. Det vil specialtandlægen tage stilling til løbende.
Er en fastsiddende bøjle den rigtige løsning for dig?
Du er altid velkommen til at kontakte os.
Du kan også læse om priser på tandbøjler og tilskud.
Nedenunder kan du se, hvordan fastsiddende bøjler ser ud.
Vores bøjletyper
Fastsiddende bøjler (apparaturer)
Den fastsiddende bøjle kan anvendes både hos børn og voksne. Den består blandt andet af små låse, som kaldes brackets.
Brackets limes til dine tænder, metalringe limes til de bageste tænder og buer sættes på brackets, sådan at tænderne kobles til hinanden.
Buen er den aktive del af en bøjle. Det er altså buen der flytter dine tænder. Bracket kan være metal, tandfarvet eller guldfarvet, mens buer hovedsageligt er af metal.

Tandfarvede brackets
Tandfarvede brackets er en god mulighed, hvis du ikke er så glad for, at bøjlen bliver bemærket. Er du interesseret i tandsmykker i guld, vil du kunne få en guldfarvet bøjle.

Damon bracket med fast bøjle
Den nyeste udvikling indenfor stålbøjler hedder Damon. Friktionen i denne type bøjle er betydelig nedsat på grund af den specielle låsemekanisme. Dette giver flere behandlingsmuligheder.

Bøjle indvendigt på tænderne
Der er også mulighed for at sætte bøjlen på indersiden af dine tænder. I tilfælde af dette, skal der til hver enkelt tand fremstilles en individuel bracket på et laboratorium i Tyskland. Det vil gøre behandlingen mere indviklet, og derfor dyrere end den almindelige fastsiddende bøjle. Til gengæld er den indvendige bøjle ikke synlig.

Mere information om fastsiddende bøjler:
Fastsiddende bøjle kan efter behov kombineres med:
- elastikker, som har den funktion at trække tænder sammen, fremad eller tilbage
- tandudtrækning, der ved udtalt pladsmangel giver mulighed for, at bringe dine tænder ind i tandbuen og stille dem lige i en pæn bue. Ved forøget overbid gør tandudtrækning, at dine fortænder kan ”trækkes indad” og overbiddet rettes.
- operation, som anvendes, hvis der er tale om så store afvigelser i dine kæber, hvor tandretning alene ikke er nok til at korrigere biddet. Dette bruges eksempelvis ved ekstremt overbid eller underbid.
- beslibning af tændernes sideflader, som bruges når der er pladsmangel i en ikke så udtalt grad, at tandudtrækning er nødvendigt, eller når dit ansigt vil blive påvirket i en uhensigtsmæssig retning, hvis der foretages tandudtrækning.
- ankerskruer, som er en skrue, der anbringes i kæbeknoglen under en almindelig lokalbedøvelse. Det giver mulighed for at flytte dine tænder hurtigere og mere effektivt.