Fastsiddende bøjle

​Fastsiddende bøjle er oftest den mest effektive bøjle.

Denne bøjletype benyttes, når der er brug for tandforskydninger. og kan flytte en eller flere tænder ad gangen. En fastsiddende bøjle, også kaldet togskinner, kan sættes på en/begge kæber.

Fastsiddende bøjle kan efter behov kombineres med:

  • Elastikker: Har den funktion at trække tænder sammen, fremad eller tilbage
  • Tandudtrækning: Ved udtalt pladsmangel giver tandudtrækning mulighed for, at bringe tænderne ind i tandbuen og stille dem lige i en pæn bue. Ved forøget overbid gør tandudtrækning, at fortænderne kan ”trækkes indad” og overbiddet rettes.
  • Operation: Anvendes hvis der er tale om så store afvigelser i kæberne, hvor tandretning alene ikke er nok til at korrigere biddet. Dette bruges eksempelvis ved ekstremt overbid eller underbid.
  • Beslibning af tændernes sideflader: Bruges når der er pladsmangel i en ikke så udtalt grad at tandudtrækning er nødvendigt, eller når ansigtet vil blive påvirket i en uhensigtsmæssig retning, hvis der foretages tandudtrækning.
  • Ankerskruer: Er en skrue der anbringes i kæbeknoglen under en almindelig lokalbedøvelse. Det giver mulighed for at flytte tænder hurtigere og mere effektivt.

Tidshorisont ved behandling med fastsiddende bøjle

Behandling med fast apparaturer kan tage 1-2 år, afhængig af typen af korrektion og hvor skæve tænderne er.

Efter behandling med fastsiddende bøjle, vil der være brug for en stabiliserende bøjle, så tænderne ikke flytter sig efter endt behandling.

Bøjlen skal oftest kontrollers en gang om måneden, men i visse tilfælde er det nok med en gang hver 6. uge. Det vil specialtandlægen tage stilling til løbende.​

Er en fastsiddende bøjle den rigtige løsning for dig?

Du er altid velkommen til at kontakte os.

Du kan også læse om priser på tandbøjler og tilskud.

Nedenunder kan du se hvordan fastsiddende bøjler ser ud.​

Faste bøjler (apparaturer)

​Den fastsiddende bøjle kan anvendes både hos børn og voksne. Den består blandt andet af små låse, som kaldes brackets.

​Brackets limes til tænderne, metalringe limes til de bageste tænder og buer sættes på brackets sådan at tænderne kobles til hinanden.​

Fast apparatur. Buen er den aktive del af en bøjle. Det er altså buen der flytter tænderne. Bracket kan være metal, tandfarvet eller guldfarvet, mens buer hovedsageligt er af metal.

Bøjle

​Tandfarvede brackets

Tandfarvede bracket er en god mulighed, hvis man ikke er så glad for at bøjlen bliver bemærket. Hvis man er interesseret i tandsmykker i guld, vil man kunne få guldfarvet bøjle.

Bøjle

Damon Bracket med fast bøjle

Den nyeste udvikling indenfor stålbøjle hedder Damon. Friktionen i denne type bøjle er betydelig nedsat på grund af den specielle låsemekanisme. Dette giver flere behandlingsmuligheder.

Bøjle

Bøjle indvendigt på tænderne

Bøjlen limes oftest på ydersiden af tænderne, men der er også mulighed for at sætte den indvendigt på tænderne. I så fald skal der til hver enkelt tand fremstilles en individuel bracket på et laboratorium i Tyskland. Det vil gøre behandlingen mere indviklet, og derfor dyrere end den almindelige faste bøjle. Til gengæld er den indvendige bøjle ikke synlig.

Bøjle