Værd at vide
Vi har samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål om tandretning og tandregulering her. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du ikke kan finde svaret på dit spørgsmål.
Alle mennesker kan få rettet deres tænder. Både børn, voksne, mænd og kvinder.
Det afhænger af omfanget af behandlingen, men fra ½ til 2 år.
Ja, mange kan. En del har mulighed for at få rettet tænder med Invisalign, som er gennemsigtige skinner der flytter tænderne lidt af gangen. Hos andre kan vi bruge en indvendig bøjle. Du kan skrive til os, hvis du vil høre mere om dine muligheder.
Det er noget vores specialtandlæge fortæller dig, efter hun har undersøgt dit bid og dine tænder ved en forundersøgelse.
Det gør normalt ikke ondt at få bøjler på eller af. Men al behandling er sædvanligvis forbundet med mere eller mindre ubehag. Oplevelsen er forskellig fra person til person.
Når en bøjle strammes, er det normalt, at tænderne bliver ømme. Det vil som regel gå over i løbet af et par dage.
En fast bøjle kan ikke tåle, at du spiser alt for hårde ting (f.eks. rå gulerødder) eller alt for seje ting (f.eks. flødekarameller). Men du kan spise helt normalt med Invisalign, fordi du tager din bøjle af, når du spiser.
Der er risiko for at udvikle begyndende huller langs kanten af faste bøjler. Den eneste måde at forbygge disse skader er ved meget omhyggelig tandbørstning. Du vil ved behandlingsstart modtage grundig instruktion om tandbørstning.
Du skal til kontrol på klinikken cirka hver 3.-8. uge. Tidsintervallet svinger, og er afhængig af, hvilken bøjle der anvendes, og hvor i behandlingsforløbet, du er. For at sikre et godt forløb af behandlingen, er det vigtigt, at de aftalte tider overholdes.
Der kan være tale om små ændringer i tænders position. Det er meget vigtigt at bruge en stabiliserende bøjle efter endt aktiv behandling, da det ellers vil medføre tilbagefald af behandlingsresultatet. Retentionsfasen er i de fleste tilfælde livslang.
Fra ca. 10.000 kr. og op. Prisen er afhængig af, hvor meget der skal rettes og hvilken type bøjle, der vælges til behandlingen. Du kan læse om vores priser her.
Du kan oprette ratebetaling på klinikken, eller ansøge lån hos Denti. Læs mere her.
Honoraret dækker alt. Det vil sige alle de nødvendige røntgenbilleder, modeller, aftryk, bøjler, kontroltider, beslibninger og et sæt holdebøjler, som udleveres ved behandlingens afslutning. Honoraret dækker ligeledes et års kontrol af holdebøjler. Der er altså ingen skjulte omkostninger.
Det er en uddannet tandlæge, der har gennemgået en specialistuddannelse i tandregulering på 3 år.
Helen Torkashvand er specialtandlæge i ortodonti. Hun er blandt Danmarks førende specialister i behandling med Invisalign og andre former for usynlig tandregulering.
Hvis afvigelsen i dine kæbers sammensætning er så stor, at tandretning ikke alene vil give et acceptabelt bid, bliver man nødt til at vælge ortodontisk-kirurgisk behandling.
Behandlingen omfatter følgende faser:
- Tandregulering med fastsiddende bøjle, hvor tænderne i din over- og underkæbe bliver rettet uden at tage hensyn til biddet. Det tager ca. 1 år.
- Operation i din overkæbe/underkæbe eller begge to, afhængig af hvad der skal rettes. Den faste bøjle bliver siddende under operationen.
- Finindstilling, hvor tandlægen indstiller biddet efter operationen. Det tager ca. ½ år.
- Retentionsfasen, hvor resultatet af behandlingen stabiliseres og kontrollers. Der er forskellige fremgangsmåder, men det varer normalt på 2-3 år.
Der er visse risici forbundet med tandregulering.
Især ved behandling med faste bøjler/apparaturer.
- Caries. Det er meget vigtigt at tandbørstningen er optimal (under hele tandreguleringsforløbet), for at undgå huller i tænderne.
- Rodresorption. Du kan risikere, at tændernes rødder bliver lidt kortere som følge af tandretning. Det drejer sig normalt om 1-2 mm, og har ingen betydning for din tands overlevelse. Hvis det derimod viser sig, at omfanget er mere udtalt, kan det i sjældne tilfælde betyde, at behandlingen bliver afbrudt.
Tandlægen vil i hvert tilfælde vurdere situationen ud fra de røntgenbilleder, der bliver taget.
Når selve tandreguleringen startes, er det ikke usædvanligt at du kan opleve en vis ømhed. Jo mere tænderne flyttes, jo større ømhed. Det går som regel over, efterhånden som tænderne har fundet deres nye plads.
I nogle tilfælde, og især ved behandlingsstart, kan dine tænder føles løse. Det skyldes at tænderne flytter sig. Dette er helt normalt.
Hvis der er tale om smerter, bør du altid kontakte din tandlæge.