Værd at vide

Vi har samlet nogen af de mest almindelige spørgsmål om tandretning og tandregulering her.

Kan alle få foretaget tandregulering?

Alle, både børn og voksne, mænd og kvinder få rettet tænder.

Hvor lang tid tager en tandregulering?

Det afhænger af omfanget af behandlingen, men fra ½ til 2 år.​

Kan man rette tænder uden at andre bemærker det?

Ja, mange kan. En del har mulighed for at få rettet tænder med Invisalign, som er gennemsigtige skinner der flytter tænder lidt af gangen. Hos andre kan vi bruge indvendig bøjle.

Hvordan ved jeg, hvad slags bøjle jeg skal have?

Det er noget Specialtandlægen fortæller dig, efter hun har undersøgt dit bid og dine tænder ved en forundersøgelse.

Gøre det ondt at få bøjle på?

Det gør normalt ikke ondt at få bøjler på eller af, men al behandling er sædvanligvis forbundet med mere eller mindre ubehag. Oplevelsen er forskellig fra person til person. Når en bøjle strammes, er det normalt, at tænderne bliver ømme. Det vil som regel gå over i løbet af et par dage.

Kan jeg spise alt med bøjle?

Fast bøjle kan ikke tåle, at der spises alt for hårde ting (f.eks. rå gulerødder) eller alt for seje ting (f.eks. flødekarameller). Mens du kan spise helt normalt med Invisalign, eftersom du tager din bøjle af når du spiser.

Skal jeg børste tænder på en bestemt måde under tandreguleringen?

Der er risiko for at udvikle begyndende huller langs kanten af faste bøjler. Den eneste måde, at forbygge disse skader, er ved meget omhyggelig tandbørstning. Du vil ved behandlingsstart modtage grundig instruktion om tandbørstning.

Hvor ofte skal jeg komme til kontrol?

Du skal til kontrol på klinikken, en gang hver 3-8 uge. Tidsintervallet svinger og er afhængig af hvilken bøjle der anvendes og hvor i behandlingens forløbet, du er. For at sikre et godt forløb af behandlingen, er det vigtigt, at de aftalte tider overholdes.

Kan mine tænder flytte sig efter jeg er færdig med tandregulering?

Der kan være tale om små ændringer i tænders position. Det er meget vigtigt at bruge retentionsbøjle efter endt aktiv behandling, da det ellers vil medføre tilbagefald af behandlingsresultatet. Retentionsfasen er i de fleste tilfælde livslang.

Hvad koster en tandregulering?

Fra ca. 10.000 kr. og op. Prisen er afhængig af hvor meget der skal rettes og hvilken type bøjle der vælges til behandlingen. Du kan læse om vores priser her.

Kan tandregulering finansieres?

Ja, man kan oprette rate betaling på klinikken, eller ansøge lån hos VIP Tandlån. Læs mere her.

Hvad er inkluderet i Honoraret for behandlingen?

Honoraret dækker alt. Det vil sige alle de nødvendige røntgenbilleder, modeller, aftryk, bøjler, kontroltider, beslibninger og et sæt holdebøjler, som udleveres ved behandlingens afslutning. Honoraret dækker ligeledes et års kontrol af holdebøjler. Der er altså ingen skjulte omkostninger.

Hvad er en specialtandlæge i ortodonti?

Det er en tandlæge der er gennemgået en specialist uddannelse i tandregulering på 3 år.

Hvem er Helen Torkashvand?

Helen Torkashvand er specialtandlæge i ortodonti og blandt Danmarks førende specialister i behandling med Invisalign og andre former for usynlig tandregulering. ​

Hvornår kan operation komme på tale?

​Hvis afvigelsen i kæbernes sammensætning er så stort, at tandretning ikke alene vil give et acceptabelt bid, bliver man nød til at vælge ortodontisk-kirurgisk behandling.

Behandlingen omfatter følgende faser:​

  1. Tandregulering med fastsiddende bøjle, hvor tænderne i overkæbe og underkæben bliver rettet uden at tage hensyn til biddet. Det tager ca. 1 år.
  2. Operation i overkæbe/underkæbe eller begge to, afhængig af hvad der skal rettes. Den faste bøjle bliver siddende under operationen.
  3. Finindstilling, hvor tandlægen indstiller biddet efter operationen. Det tager ca. ½ år.
  4. Retention fasen, hvor resultatet af behandlingen stabiliseres og kontrollers. Der er forskellige procedurer hvad denne fase angår, men det ligger på 2-3 år.

Er der nogen risici ved tandretning?

Der er visse risici forbundet med tandregulering, især ved behandling med faste bøjler / apparaturer.

  • Caries​. Det er meget vigtigt at tandbørstningen er optimal (under hele tandreguleringsforløbet) for at undgå huller i tænderne.
  • ​Rodresorption​. Man kan risikere at tændernes rødder bliver lidt kortere som følge af tandretning. Det drejer sig normalt om 1-2 mm. og har ingen betydning for tandens overlevelse. Hvis det derimod viser sig at omfanget er mere udtalt, kan det i sjældne tilfælde betyde, at behandlingen bliver afbrudt.

Tandlægen vil i hvert tilfælde vurdere situationen ud fra de røntgenbilleder der bliver taget.

Er der nogen gener ved tandretning?

Når selve tandreguleringen startes, er det ikke usædvanligt at opleve en vis ømhed. Jo mere tænderne flyttes, jo større ømhed. Det går som regel over, efterhånden som tænderne har fundet deres nye plads.

I nogle tilfælde, og især ved behandlingsstart, kan tænderne føles løse. Det skyldes at tænderne flytter sig, og er helt normalt. De gror fast igen.

Hvis der er tale om smerter bør du altid kontakte din tandlæge.​