De 4 trin i tandregulering

Hos os er det vigtigt at der er en overskuelig proces gennem hele forløbet.
Vi kalder det De 4 trin i tandregulering.

Tandregulering undersøgelse

Trin 1:
Undersøgelse

Du starter med en indledende konsultation og forundersøgelse hos en specialtandlæge i ortodonti.

Her vil dit bid blive undersøgt af tandlægen. I de fleste tilfælde vil tandlægen herefter kunne fortælle dig om mulighederne for at behandle netop dit bid. I andre tilfælde vil der være brug for ekstra materiale i form af røntgenbilleder eller aftryk før tandlægen kan komme med et behandlingsforslag.

Tandregulering planlægning

Trin 2:
Planlægning

Hvis du gerne vil gå videre med tandlægens behandlingsforslag, skal der lægges en behandlingsplan.

Vi går igang med en grundig forberedelse. Vi tager blandt andet

  • røntgenbilleder af hoved og tænder
  • aftryk af tænder
  • foto af ansigt og mund

Tandlægen analyserer materialet, og laver en specifik behandlingsplan, hvor der bliver taget hensyn til korrektion af dit bid og din ansigtsform, sådan at du får det bedste resultat for både tænder og ansigt.

Tandregulering behandling

Trin 3:
Behandling

Det er under den aktive behandling at selve tandreguleringen sker. Der bliver sat bøjle på tænderne, og den bliver kontrolleret hver 4-6 uge. Denne fase indenfor tandregulering, tager 1-2 år, afhængig af omfanget af tandretningen. Man vil opleve ømhed i tænderne, især hvis de skal flyttes meget. Dette vil være mest udtalt i starten af behandlingen.

Ved behandling med Invisalign eller andre former for aftagelig bøjle, vil der normalt være tale om ingen eller yderst begrænset ømhed.

Tandregulering afslutning

Trin 4:
Afslutning

Den sidste del af en tandretningsbehandling handler om at stabilisere den ny tandstilling.

Stabilisering – overkæbe:​

Når tænderne i overkæben skal stabiliseres, anvendes i visse tilfælde en ganebøjle. I andre tilfælde vil det være nødvendigt at lime et stykke metaltråd på indersiden af tænderne. Hvis der er tale om ganebøjle i overkæben, skal denne bruges konstant i de første 3 mdr. og derefter om natten.​

​Stabilisering – underkæbe:​

Når tænderne i underkæben skal stabiliseres og fastholdes i den nye position, limes der et stykke metaltråd på indersiden af fortænderne. Dette vil normalt ikke kunne ses. I få tilfælde og især hvis patienten ønsker det, kan der laves en gennemsigtig skinne.

Denne stabiliseringsfase er meget vigtigt, da det har vist sig at der ellers er en risiko for tilbagefald af behandlingsresultatet.​

Varighed

Hos børn og unge vil denne fase mindst vare til de er færdig med at vokse. Man vil ofte igangsætte tandregulering, så afslutningen af behandlingen passer med at barnet er udvokset eller tæt på udvokset. Ved tandretning foretaget på voksne er retentionen livslang.